tiistai 29. tammikuuta 2013

9# Miten meillä hevoset elävät?

Ajattelin kirjottaa tästä aiheesta nyt kun se tuli mieleen, sillä näen täällä työssäopissa aika erityyppisiä hevosia ja niiden pitotapoja. Elikkä kaikessa yksinkertaisuudessaan ajattelin kertoa siitä miten meillä hevoset elävät.

Yritetään mahdollisuuksien mukaan pitää hevosten elämä luonnollisena, eli paljon ulkoilua, tilaa ja lajitovereiden seuraa.

Päivärytmi hevosilla vaihtelee tosi paljon viikonpäivästä, kelistä ja treenisuunitelmista riippuen:
klo 8.00-10.00 välisenä aikana yleensä ulos ja aamuheinät sinne
klo 15-16.00 välisenä aikana päiväheinät tarhaan
klo 21-22.00 välisenä aikana sisään, jolloin saavat väkirehut ja yöheinät

Talvisinkin meidän hevoset ovat siis yleensä n. 12h sisällä ja 12h ulkona. Talli on meillä käytännössä kylmä, talvella vain hevosten lämpö nostaa tallin lämpötilaa nollan pintaan, kovilla pakkasilla ei aina siihenkään. Kuitenkin hevosten hyvinvoinnille tuo on osin paljon ihanteellisempaa, lämpötila ei vaihtele kovin suuria lukuja tallin ja ulkoilman välillä. Oikein kylmällä lämmitämme vanhassa saunan padassa vettä (talliin ei tule lämmintä) ja lisäämme sitä veteen jotta se ei jäädy ja jotta hevoset juovat tarpeeksi. Kesäisin kuivikkeena on vain purua, mutta talvella karsinoihin tehdään olkipatjaa, sillä muuten hevosilla on kylmä maata eikä puru edes pysy sulana :D Nimimerkillä rautalapiolla sitä irroitellut viimeisen kaksi kuukautta..
syksy 2010, hevoset tarhasivat tuolloin aina kentällä laitumen lisäksi
Meillä on neljälle kaviokkaalle aika paljon tilaa ympärivuotisesti tarhailla. Kesäisin laidunta on yleensä noin hehtaarin verran ja talvi"tarhana" toimii tällähetkin puolet siitä. Hevosilla laidunkausi jatkuu siis maan jäätymiseen asti (silloin yleensä ne tarhaavat kentällä / pihatossa & sen edessä olevalla hiekka-alueella) ja kun lunta tulee, ne pääsevät takaisin laitumeen. Tälläkin hetkellä pellolla menee hevosten tekemiä polkuja lumessa, ne käyvät sieltä kaivelemassa ruohotupsuja päiväpuuhailuksi.

Ruokavalio on aika pelkistetty. Patu ja Rulle syövät vain heinää ja kivennäistä, Leidille ja Tinkelle syötetään kauraa, racing progressia ja heinää. Yllättäen lihavuuskunnon mukaan, Patulla ja Rullella on mahanympärystä (ja myös energiaa) sen verran ettei lisärehuille ole mitään tarvetta, kun taas vanhuksille täytyy turvata lisäenergia kun heinästä ei tarpeeksi sitä todennäköisesti tulisi. Heinien kilomääriä on vaikeaa arvioida, kun ulkona syövät toistensa heinät, mutta yöksi Rulle saa noin kilon, Patu maksimissaan kaksi, Leidi 3-4kg ja Tinke n. 2kg. Ulos saavat aamulla ja päivällä huomattavasti reilummin syötävää.

Meillä hevosia loimitetaan todella vähän. Osin jo sen takia, että ne pääsevät pihattoon sadetta ja tuulta suojaan, ja osin sen takia että kaikilla on karvaa niin paljon ettei varmasti palele talvella. Rullella ja Leidillä on välillä toppaloimet ulkona, mutta Patu ja Tinke menevät aina ulos nakuna. Turha on noin pitkä- ja paksukarvaisille laittaa loimia, sillä loimi vain litistää karvat eikä ilmaa pääse karvojen väliin lämmittämään. Patu tai Tinke ei edes omista toppaloimea :D
Tinken viimekeväinen karvanlähtö.. 10 minuutin harjaus ja tulos on tämä.
Tämän postauksen ideana ei ole mollata kenenkään muun tapoja pitää hevosia - itsekkin kisahevosta pitäisin varmasti aika erilailla kuin näitä harraste-pihakoristeponeja, mutta meille ja meidän hevosille tämä sopii paremmin kuin hyvin :) Kysykää jos tuli jotain mieleen!

1 kommentti:

  1. teidän hepat on varmasti onnellisia kun saavat viettää tuollaista oikeaa hevosenelämää laumassa ja muutenkin luonnollisesti :)

    VastaaPoista