keskiviikko 20. helmikuuta 2013

12# Harjun oppimiskeskuksessa opiskelu

Tätä postausta multa on toivottu jo aikoja sitten, mutta ajattelin että kohta lähestyvän yhteishaun aikaan voisin  Harjussa opiskelusta kertoilla.

Itse hain Harjuun ensimmäisellä hakutoiveellal heti peruskoulun jälkeen. Keväällä huhtikuussa muistaakseni oli pääsykokeet, joihin silloin meillä harraste/ratsastuksenohjaajaksi haluavilla kuului vain ratsastuskoe. Mentiin ravia ja laukkaa molempiin kierroksiin ja hypättiin pari estettä. Esteet oli noin 50cm korkeita, eli ei mitään haastavaa. Menin ratsastuskokeen Molly nimisellä pv tammalla, jota ei enää Harjussa olekkaan. Meiän ryhmässä oli hevosia 4 ja muut olivat suomenhevosia, olisin itse halunnut suokin pääsykokeisiin, mutta sain sitten ainoana sen puoliverisen. Ratsastus ei mennyt mitenkään päin hyvin.. Lisäksi oli haastattelu, jossa kyseltiin hevosharrastuksesta ja esim. siitä että juoko alkoholia. Nykyään on lisäksi kuntotestit, mutta ne ei ole mitenkään ihmeellisen rankat mitä viime keväänä seurailtiin. Kuitenkin pääsin sisälle ihan kevyesti vaikka pääsykokeista tuli muistaakseni 6,5 pistettä (10 maksimi). Ratsastuksenohjaajaksi en kuitenkaan päässyt.
Ensimmäisiä ratsastustunteja Harjussa, sh-r Umberto Hagby
Koulu alkoi elokuun puolessavälissä ja eräänä sunnuntai-iltana oli edessä muutto asuntolaan. Matkaa Harjuun on kotoa reilu 100km joten Harjussa oli oltava yötä. Alkuun majoituttiin Tyttölään. Syksyn aikana oli aika paljon erilaisia välien selvittelyjä, kun lauma tyttöjä eri puolelta suomea laitettiin summan mutikassa asumaan.. Kevättalvella päästiin valitsemalla porukalla muuttamaan Mattilaan, ja siellä sit oli jo huomattavasti mukavampaa asua kun ruuat ei hävinneet jääkaapista jne.

Koululta saa aamupalan, lounaan ja päivällisen jokaisena arkipäivänä, joten ruokaa ei tarvitse paljoa itse laitella.

Ekana vuonna oli suhteellisen paljon teoria-aineita ja ratsastustunteja joista ei ollut mitään hyötyä. Lisäksi oli ensimmäiset tallijaksot, joissa hoidettiin vaan hevosia. Eli aamulla muutama käy aamutallissa antamassa ruuat, sitten 7.30 aletaan tarhaamaan hevosia ja siivoamaan karsinoita. 12 mennessä on hevosten tarhat vaihdettu ja sitten alkaa neljän tunnin tauko. Klo 16 mennään ottamaan hevoset sisään ja ruokkimaan ne. Lisäksi tehdään tarvittavat hoidot hevosille. Viiden-puoli kuuden aikaan pääsee pois ja muutama käy vielä 20.00 antamassa iltaheinät. Ekan vuoden kesänä oli lisäksi kesätallijakso, jolloin mm. tehtiin heinät harjun hevosille. Kesälomat tosiaan Harjussa ovat kuuden viikon mittaisia muiden amisten 10 viikon sijaan. Ennen kesätallia opetellaan myös ajamaan traktoria, sillä kesätallissa viedään traktorilla vesiä laitumille jne.
hiihtoratsastusta ja baanailua tyttöjen kanssa ekan vuoden talvena
Tokana vuonna aletaan enemmän sitä omaa suuntautumista painottamaan opinnoissa eli mun tapauksessa harrasteohjaajan opintoja. Käytiin melko paljon maastoilemassa tulevia vaelluksia ajatellen. Käytiin ensin kahden päivän noin 70km vaellus ja sitten viiden päivän 150km vaellus. Pikkuhiljaa alettiin myös treenailemaan este ja koulujuttuja näyttöjä ajatellen. Kuitenkin jos oikeasti haluaa tosi paljon kehittyä, tarvitsee itse valmentautua. Harjun opetus on niin paljon opettajasta kiinni..  Lisäksi tokalla vuodella oli tosi paljon luonnossa liikkumista: lumikenkäiltiin, kiipeiltiin kiipeilyseinällä, käytiin nuotiokahveilla, uimassa ja muuten vaan käytiin luonnossa.

ekan vaelluksen tauko
Luonnossa liikkumista, valkmusan kansallispuisto
Kolmosen syksyllä alkoi sitten kunnon treenaus näyttöjä varten. Lisäksi meillä oli ohjausharjoituksia, eli ekaluokkalaisille opiskelijoille pidettiin tunteja harjoitukseksi. Ratsastaessa aika paljolti mentiin kavaletteja ja pieniä esteitä, treenailtiin kevyttä istuntaa ja laukan lyhentämisiä jne. Loppukokeet oli joulukuussa, rata 2 (korkeimmat esteet 80cm) ja k.n. special. Kolmosen syksyllä lähettiin myös opintomatkalle espanjaan. Tehtiin opinnäytetyö ja yhtäkkiä huomattiin että kaikki lähtee pian eriteille. Kavereista kuitenkin tuli tärkeitä Harjun arjessa - erimielisyyksiltä ei voinut välttyä mutta oli useasti tosi hauskaakin.

Harjussa opiskellessa mun omien laskujen mukaan ollaan oltu n. 10 viikonloppua kiinni koulussa ja se on ollut välillä todella rankkaa. Välillä on ollut tosi hankalaa yhdistää koulunkäynti ja kotona asuvat kaverit sekä poikaystävä..
Espanjassa
Harjun paras hevonen mun mielestä, holst-r Tin Royal GER. Terolla tullu mentyä kaikki ratsastuksen näytöt ja tää hevonen on ainut mitä jää ikävä.
Tammikuun alussa, heti joululoman jälkeen meillä alkoi työssäoppiminen. Itse olen Korpikylän kartanon ratsastuskeskuksessa. Työssäoppimiseen kuuluu mm. maastoratsastuksen ohjaus näyttö. Työssäoppiminen loppuu viikkoa ennen valmistumista.

Harjussa olemiseen mahtuu niin paljon hyviä sekä huonoja muistoja. Hyvin useaan otteeseen olen katunut sitä, että tuonne hain. Viimeisenä tunteena ennen työssäoppimiseen lähtemistä oli kuitenkin haikeus siitä, että nytkö jo tämä loppuu.

Jos tulee jotain kysymyksiä mieleen, kysykää rohkeasti! :)

2 kommenttia:

  1. vähän myöhään kyselen mutta voisiksä tehä jotain havainnolistavaa pientä postausta korpparista?:) mitä siellä teit jne?

    VastaaPoista
  2. Minkälaisia kuluja oli opiskelun aikana (kuinka suuria esim iltapaloihin yms)? Millainen kuntotesti oli?

    VastaaPoista